
Yeşillik tüketimi bazıları tarafından çok sevilmekte bazıları tarafından ise tüketimi ile hazırlanması oldukça güç bir iş olarak görülmektedir. Bu durum ile birlikte bakıldığında yeşillik tüketiminin kas gelişimi konusunda oldukça önemli etkilerinin olduğu hatta proteinlerin vücutta kullanılması açısından, hücrelerin korunması açısından, kas onarımı açısından çok önemli rollere sahip olduğu söylenebilir. İlk olarak yeşillikler içerdikleri antioksidanlar nedeniyle kas gelişimi üzerinde ciddi öneme sahiptir. Antioksidanlar hücreler tarafından anabolik ve bazal faaliyetler sonucunda ortaya çıkan serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesinde büyük öneme sahiptir. Serbest radikallerin kontrol altına alınamaması durumunda önce hücre zarı, sonra hücre organelleri sonra da hücre çekirdeği ve içinde bulunan genetik materyal hasar görebilir. Antioksidanlar aynı zamanda hücresel protein yapılarının hasar görmesine engel olmakla birlikte kırışıklıkların giderilmesi ve yaşlanma karşıtı özellikleri ile de büyük öneme sahiptirler... Yaşlanmanın nedeni deriyi meydana getiren katmanlarda yer alan hücrelerdeki kollajen proteinlerin hasar görmesidir. Ayrıca antioksidanlar bağışıklık sistemi hücrelerinin daha aktif olmalarını sağlamakta bu da hücresel onarımı hızlandırmaktadır. Proteinlerin sentezinde ve kas hücrelerinde korunabilmesi için antioksidan dengesi mutlaka kurulmak zorundadır.
Yeşilliklerdeki ikinci önemli özellik içerdiği vitaminlerdir. Çoğu yeşillik özellikle K ve C vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. C vitamini vücudumuzdaki bağışıklık hücrelerini devreye sokmakta ve kas onarımını hızlandırmaktadır. K vitaminin kemik korunmasının sağlanması, hafızanın güçlenmesi yine kas onarımının güçlenmesinde etkileri bulunmaktadır. Çok fazla alınması (dışarıdan sentetik) kan pıhtılaşma sorunlarına yol açabilmektedir. Yeşillik çok tüketen bireylerin dışarıdan K vitamini almalarına gerek yoktur... Potasyum hücre içi sıvıda bulunmakla birlikte hücre içi ve dışı sıvı dengesinde büyük öneme sahiptir. Kan basıncını dengelemektedir. Pump etkisinin korunmasında öneme sahiptir. Kalsiyum yine kas kasılmasında ve pump etkisinde çok önemlidir. Magnezyum krampları önlemekte ve asetilkolinesteraz sentezini arttırmaktadır.
Yeşilliklerin üçüncü en önemli özelliği içindeki lif oranı... Bu lifler bağırsak içindeki feçeste (dışkı) su tutumunu arttırmakta dışkının yumuşak bir hal almasını sağlamakta bununla birlikte sindirim sisteminin düzenlenmesine büyük katkı sağlamaktadır. Rahat bir sindirim sistemi az su tutumu ve iyi düzeyde kas gelişimini desteklemektedir.
Tüm bu özelliklerinin yanı sıra bazı yeşilliklerin sindirilebilmesi oldukça zor olabilmektedir (kişiden kişiye değişmektedir). Örneğin bazı kişiler brokoli, salatalık, brüksel lahanası, normal lahana gibi ürünleri sindirmekte oldukça zorlanmaktadır. Bu durumda yeşillik tercihinin değişmesi çok daha uygun olacaktır...
Bu nedenle özellikle proteince zengin diyetlerde alkali yani anti-oksidan dengesinin sağlanması, lif oranının korunması ve gerekli mineral ile vitaminlerin doğal olarak alınabilmesi için yeşillik tüketimi şarttır.